Opinie, przemyślenia, sugestie

Awatar użytkownika
Kroczek

Re: Opinie, przemyślenia, sugestie

Post autor: Kroczek »

UFO pisze: Miało być z jajem a wyszło jak zwykle ;)
Oj Kroczek wszyscy dobrze wiemy po co jedziemy - żeby się spotkać, napić wisienki, pogadać i postrzelać. Tak naprawdę to Saltus jest gdzieś na końcu bo chodzi o to by się po prostu zobaczyć po długim czasie, odpocząć, wyrwać od codziennych monotonnych zajęć i zrobić coś fajnego.
zawsze wychodzi inaczej - takie życie :)
UFO pisze: Generalnie żeby się wyluzować a nie spinać i dobrze bawić.
A org niech nie moderuje gry w trakcie i będzie super.
no tak ale wiesz - zabawa, zabawą ale i tak każdy daje z siebie ile może aby wykonywać te zadania - dlatego to co powyżej jest najważniejsze a reszta to tylko kwestia tego co gracze mają w sobie bo można i świetnie się bawić a jednocześnie zapierdalać w polu jak nikt.

Ale żeby nie było tak łatwo - otrzymałem uwagi od drużyny iż zauważyliśmy dwa niepokojące zjawiska:
1. rozpowszechnienie się wizerunku Konczity Kiełbasy, co sprawia że czujemy się niepewnie. A sami jako znane ekipa homofobów ze Wschodu wprowadziliśmy wewnętrzny zakaz zapuszczania brody, poza kozią bródką. Lepiej być capem niż...
2. coraz więcej graczy zapuszcza naturalne amortyzatory/odbijacze dla kulek co sprawia, iż zachudzeni gracze mają z nimi nierówne szanse w grze.

:)
That is not dead which can eternal lie,
and with strange aeons even death may die.

BlackOps I, BlackOps II - Hunter, BlackOps III
Saltus: VII, VIII, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII, XIX
UNIT: 6, 7; NWN 2013, NWN 2014; Kaskada 2013; BEL

Awatar użytkownika
Medyk
Consul

Post autor: Medyk »

Kroczek zawsze czekam na te nasze męskie uściski, przytulania i poklepywania przy każdy naszym spotkaniu w krzakach. :mrgreen: .....bezcenne.
A co z podziałem i dowodzeniem? Postulaty, które zgłaszaliście są w opracowaniu....lecz co powiecie w tych podstawowych kwestiach? Czy jesteście w stanie zdyscyplinować wszystkich co do udziału w Saltusie na miesiąc przed grą... żeby nie było narzekania, że tamtych jest więcej?
VII

Awatar użytkownika
Generał
Kontakt:

Post autor: Generał »

A może zrobić tak .
Pretorki wystepują jako najemnicy (suport ) i do ostatniej chwili nie są rozstawieni .

Jeśli dochodzi do jakieś zachwiania w składach to nawet już na parkingu zostają przydzieleni do słabszej strony .
Jeśli siły są równe to grają dobrze sobie znaną role chłopców do wynajęcia ..i wszystko...
Legion nie idzie do HQ ... to HQ przychodzi do Legionu

Awatar użytkownika
Kardyn

Post autor: Kardyn »

To i ja się wypowiem w tej kwestii . To tylko moja osobista propozycja i wiem że coś może się sprawdzić , a coś nie .
1. Obowiązkowe PS-y od 1 do 3 max.
2. Telefony na kabel podające wskazówki lub zadania dodatkowe przez cały okres trwania manewrów co 1h lub 2 godziny . Np. w trzech telefonach równocześnie można otrzymać część współrzędnych artefaktu lub informację dotyczące zadania .
3. leczenie rannych ( do pełnego zdrowia ) lub zabitych tylko i wyłącznie w HQ lub w szpitalach polowych . Żadnego leczenia za magiczne napoje lub pretory .
4. Wprowadzenie wiceorganizatora na czas odpoczynku organizatora , by zadania były na okrągło (noc i dzień ).
5. Podział stron jak i dane dla dowódców podane przynajmniej 3 tygodnie wcześniej .
6. Start Saltusa na " ostro " z tym , że ludzie by zacząć grać muszą dostać się do swojego HQ i im szybciej dojdą na miejsce tym prędzej zaczną wykonywać zadania. Osoby idące z parkingu do HQ są w statusie KIA.
7. Dwa samochody transportowe po jednym na stronę do początkowego transportu rzeczy. Np. Po zakończeniu transportu obu stron samochody , kierowca z danej strony pozostawia samochód wraz ze swoimi gratami w swoim HQ .
8. Wprowadzenie czegoś w rodzaju kredytów na transport z parkingu. Z ustalonymi cenami np. dowódca strony dostaje 1000-2000 pretorów do wykorzystania ich w dowolny cel . Może przeznaczyć wszystkie pretory na punkty 1za 1ptk. lub wykorzystać je do szybszej mobilizacji swojego HQ . Np . transport agregatu i sprężarki z parkingu do HQ kosztuje 100 pretorów , jak nie chce płacić to niech zbierze ekipę do ciągnięcia sprzętu przez las . Tak samo z transportem wody , kul ,plecaków czy ludzi . Dowódca będzie decydował czy chce mieć gotowe nie zmęczone odziały , które od razu ruszą do boju czy ludzi którzy po powiedzmy dwóch godzinach od wyjścia z parkingu będą gotowe . Cennik za transport lub kupno informacji (haseł , kodów , współrzędnych itp. ) jest do ustalenia przez organizatora. Musi być podany wcześniej by dowódcy zaplanowali sobie start .
9. Konkurs strzelecki super pomysł ( konkretna godzina , bo później robią się opóźnienia ), ale można dodać że zwycięzca otrzymuje darmowy bilet transportowy do swojego HQ wraz z osobą towarzyszącą i ze swoimi gratami .
10 . Za miast kopert z rozkazami proponował bym skrzynki metalowe wraz z kłódką na szyfr ( takie jak kłódki bagażowe ) . Rozkazy można wcześniej przeczytać i wykonać (jeśli to możliwe ) jeśli się zdobyło kod np. przez komunikat telegrafisty lub otrzymało kod przez radio o wyznaczonej godzinie . W rozkazach powinny być zadania główne najwięcej punktowane .
11. Jestem za polami minowymi umieszczonymi na polu (zadanie rozminować )
12. Jestem przeciwny zakopywaniu artefaktów dostając tylko koordynaty współrzędnych . Jeśli już to współrzędne + jakieś oznaczenie wizualne np. czerwona taśma na drzewie informująca że w pobliżu 10-20 m może znajdować się artefakt (zakopany lub ukryty ) .By nie było właśnie takich przesunięć na GPSach .

To tyle z mojej strony jeśli chodzi o propozycje kolejnych edycji .
Pozdrawiam i do zobaczenia po drugiej strony lufy
Kardyn
" RENEGACI "
Ride or Die

Awatar użytkownika
zibi

Post autor: zibi »

UFO pisze: P.S.
8. Koperty z zadaniami nie mogą dać się prześwietlać. Nie po to, żeby tego nie robić ale po to, żeby nie móc być o to posądzonym przez przeciwnika jak to się stało w tej edycji. Co ciekawsze na obu kopertowych zadaniach byliśmy (my, Gang) po Was więc nie wiem jak komuś się coś takiego urodziło w głowie.
Zibi skoro już mówisz że ktoś posądził to powiedz kto - dawaj nazwisko, numer, xywe a nie oskarżenie wobec nie wiadomo kogo. Powiedz kto to taki to sam pójdę i mu... nie poczęstuje go wisienką już nigdy więcej ;)
A po drugie sugerujesz że oszukiwaliśmy?
Poważnie skończmy w końcu z tym wylewaniem pomyj na forum, że ktoś coś komuś gdzieś i kiedyś. Wyjaśniajmy w polu albo po grze a nie na forum bo nie wiem czy mam się do tego odnieść teraz bo jak się nie odniosę to wyjdzie że oszukiwaliśmy i dlatego przy jednym zadaniu byliśmy pierwsi?
Trzeba było zapytać się mnie o to po grze albo w HQ to powiedziałbym wprost TAK oglądałem kopertę jedną bo nie miałem czasu oglądać drugiej - a robi się to na Saltusach już od dawnnnnaaa. Myślałem że się to już zmieniło i ktoś w końcu na to wpadł. Tak znałem tytuł zadania o informatorze ale nie sprawdzałem koordynatów bo nie jestem hujem i nie chciałem sobie psuć zabawy.
UFO, ŹLE MNIE ZROZUMIAŁEŚ - przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Jakbym myślał, że byliście pierwsi bo przeczytaliście to bym Ci powiedział w waszym HQ. To, co napisałem jest moją odpowiedzią na to co usłyszałem - nie podam, teraz, kto to był bo to nieistotne, jakby to było ważne to bym spisał tak jak leciałem za chłopakami w nocy, żeby wiedzieć z kima gadać o podchodzeniu HQ. Piszę o tych kopertach, żeby w przyszłości już nikt nie mógł tak powiedzieć - taka uwaga jak wszystkie pozostałem.
Przeczytałem jeszcze raz co napisałem i za cholerę nie mogę interpretować tego tak jak Ty, że niby zarzut do Was o oszukiwanie. no UFO, odrobinę dobrej woli. Chyba po tym co Wam powiedziałem w HQ jak próbowaliście gadać "szyfrem" ;) nie zasługuję, żeby wkładać takie rzeczy w moje usta - (proszę nieopatrznie nie zrozumieć :) ). Mogłeś mi nawet pokazać mapę z punktami, musiałem grać kilka Unitów znając dokładnie zasady i jakoś mi się udawało bez wpływania na grę, teraz też bym sobie poradził.

Awatar użytkownika
zibi

Post autor: zibi »

Medyk pisze: A co z podziałem i dowodzeniem? Postulaty, które zgłaszaliście są w opracowaniu....lecz co powiecie w tych podstawowych kwestiach? Czy jesteście w stanie zdyscyplinować wszystkich co do udziału w Saltusie na miesiąc przed grą... żeby nie było narzekania, że tamtych jest więcej?
1. Albo ustalacie, że zgłoszenia do tego i tego dnia, bez dyskusji. I tu ryzyko, że będzie mniej ludzi. Albo margines, że powiedzmy 10% ludzi może dojść. Tu do Waszej decyzji.
Nikt nie oczekuje, że będzie tyle samo ludzi po obu stronach. Nie możemy czekać na ostatnich maruderów z podawaniem informacji dla większości.
2. Super zagmatwane zadnia dla sztabów są fajne ale należy się zastanowić czy będą ludzie, którzy chcą to ogarniać. Trzeba wziąć pod uwagę to co pisze Generał, zawsze są problemy ze znalezieniem ekipy dowodzącej, Sfora wzięła to tym razem z musu, bo nie chciał nikt inny. Tu się zgadzam w 100%
Generał pisze: Ogólnie proponuję nie przekombinowywać, wrócić trochę do korzeni z modyfikacjami popartymi doświadczeniem , zrobić manewry przejrzyste gdzie bardziej decydować będzie wysiłek, spryt i zaangażowanie a nie ilość i jakość sprzętu który ma nam tylko pomagać a nie decydować o wyniku gry.
Trzeba uprościć grę. Zarówno jeśli chodzi o regulamin - zasady gry jak i zadania. Ludzie mają chyba za dużo na głowie i oczekują raczej odpoczynku (mentalnego) niż zadań wymagających długich przygotowań. Zauważcie, że są tylko jednostki, które chcą/mają czas rozwiniać przed grą, nieliczni znają regulamin a nie wszyscy nawet go przeczytają choćby raz przed grą. Chcielibyśmy, żeby było inaczej ale niestety takie są fakty. Wprowadzanie zagmatwanych reguł mimo, że czyni zadania ciekawymi wprowadza czasem więcej problemów - np użycie pojazdów i paliwa w ostatniej edycji, do końca gry nie wiedzieliśmy jak to działa.
Kardyn pisze: 12. Jestem przeciwny zakopywaniu artefaktów dostając tylko koordynaty współrzędnych . Jeśli już to współrzędne + jakieś oznaczenie wizualne np. czerwona taśma na drzewie informująca że w pobliżu 10-20 m może znajdować się artefakt (zakopany lub ukryty ) .By nie było właśnie takich przesunięć na GPSach .
tu nie mogę się zupełnie zgodzić. dojdzie do tego, że jak znajdę taśmę to będę szukał w okolicy rozkopanych miejsc i jest duża szansa, że znajdę zadania "niechcący". biorąc pod uwagę, że gramy na b. małym terenie aktualne rozwiązanie z wykrywaczami metali jest IDEALNE. bo jak będzie dopisek, że pod złamaną brzozą w punkcie powiedzmy 630 920 to znajdę to bez wykrywacza a właśnie chodzi o to, żeby go tam zatargać. dokładność GPS nie jest tu ważna i tu liczę właśnie na "celową niedokładność" organizatora, żeby było do przeszukania 100x100m a nie 10x10m, żeby celu nie mogła znaleźć ślepa babcia jak to było w dowcipie o grzybach :)

Awatar użytkownika
Medyk
Consul

Post autor: Medyk »

Spotkalismy się, pogadaliśmy i ustaliliśmy wprowadzenie pewnych zmian postulowanych wyżej. Musicie zdawać sobie sprawę, że nie wszystkie rzeczy mogą być wprowadzone w jednym czasie, ale poczekacie do wiosny....albo już wcześniej :D i zobaczycie.
Piszemy całkiem nowy scenariusz. Będą tam wyzwania dla tragarzy, dalekiego zwiadu, szperaczy, regularnych formacji jaki i żądnych farby graczy. Działania/zadania bą wieloetapowe i na jeden "strzał". Nie liczcie także, że w nocy pośpicie spokojnie. O szczegółach dowiedza się na odprawie przed grą dowodzący,a ogólne założenia podamy znacznie wcześniej.
Dlka miłośników gadżetów wracamy do koszulek, aby uczcić XIX i XX edycję.
No i oczywiście konkurs strzelecki poprowadzę osobiście....może też uda mi się wprowadzić coś nowego :D
VII

snajper

Post autor: snajper »

Medyk pisze:Spotkalismy się, pogadaliśmy i ustaliliśmy wprowadzenie pewnych zmian postulowanych wyżej. Musicie zdawać sobie sprawę, że nie wszystkie rzeczy mogą być wprowadzone w jednym czasie, ale poczekacie do wiosny....albo już wcześniej :D i zobaczycie.
Piszemy całkiem nowy scenariusz. Będą tam wyzwania dla tragarzy, dalekiego zwiadu, szperaczy, regularnych formacji jaki i żądnych farby graczy. Działania/zadania bą wieloetapowe i na jeden "strzał". Nie liczcie także, że w nocy pośpicie spokojnie. O szczegółach dowiedza się na odprawie przed grą dowodzący,a ogólne założenia podamy znacznie wcześniej.
Dlka miłośników gadżetów wracamy do koszulek, aby uczcić XIX i XX edycję.
No i oczywiście konkurs strzelecki poprowadzę osobiście....może też uda mi się wprowadzić coś nowego :D

Jak można wiedzieć kto z kim i gdzie i kiedy? A może Byście Wpadli na pogawędkę do centralnej polski ,może by się udało ściągnąć większą ekipę na rozmowy wszyscy mieli by tyle samo KM :) A nie zamykanie się na rozmowach w W-WA:):):):)
Saltus XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI,XVIII,
UNIT 5,6,7,
BlackOps I,II-ACT,III,
SALAMANDRA

Awatar użytkownika
Karok
Legat

Post autor: Karok »

Bardzo dobrze, że dyskusja przebiega w merytorycznym kierunku. Postaram się wyłuskać z powyższych odpowiedzi najbardziej nurtujące problemy i ustosunkować się do nich wraz z wyjaśnieniami i kontrpropozycjami. Jesteśmy otwarci na sugestie graczy.
Zdradzę jeszcze, że szykuje się wielka/mała rewolucja ;)
Acta, non verba
II

Szako

Post autor: Szako »

Prośba do organizatora o w miarę szybkie podawanie terminu manewrów (oczywiście w miarę możliwości) ułatwi to wszystkim planowanie wolnego :). Jest to sprawa ważna, decyduje tez w dużej mierze o frekwencji. Natomiast konkurs z datą niech będzie zastąpiony np. wiadomościami na temat ubiegłych edycji, czy ogólnych wiadomości związanych z grą w paintball, czy np. lokalizacji manewrów, itp.

Zablokowany